Campingbeheer: hoe een petanquebaan aanleggen?

Gepubliceerd op : 14 december 20213 min leestijd

In het algemeen duurt een partijtje petanque vaak erg lang, zodat het sterk aan te bevelen is de baan op te stellen op een voldoende zonnige en geprepareerde plaats – een baan van 15 m lang en 4 m breed. Het is ook van essentieel belang dat er een ruimte is waar toeschouwers en andere spelers kunnen zitten en wachten op de volgende voorsprong. Dit artikel illustreert alle stappen die nodig zijn om een petanquebaan op te zetten.

DE VOORBEREIDINGEN VOOR HET OPZETTEN VAN EEN PETANQUEBAAN

Het aanleggen van een jeu de boules baan bestaat uit verschillende stappen. Ten eerste, de rechtbank moet voorbereid zijn. Deze stap begint met het kiezen van de plaats van de baan en vervolgens het afbakenen ervan met een meetlint, een krijtlijn en een metselaarsvierkant om rechte hoeken te hebben. Vervolgens wordt de grond verlaagd tot een diepte van 25 à 30 cm met een vlakke ondergrond. Ten slotte moet het oppervlak worden schoongemaakt door grote wortels en onkruid te verwijderen.

DE BOWLINGBAAN EGALISEREN

De grond moet worden afgebakend met een laag grof grind van 5 cm. De grond moet worden geëgaliseerd en verdicht door een geotextiel vilt bovenop het grind te leggen, zodat het water kan weglopen maar de vorming van parasitaire wortels wordt voorkomen. De balken moeten ertussen worden geplaatst en bevestigd met inachtneming van de rechthoekige vorm van de bowlingbaan. Voor een stabielere en stevigere baan kunnen hoekverstevigingen worden toegevoegd. Het egaliseren van de baan vereist ook andere ingrepen, zoals: ten eerste, een tweede laag fijn grind van ongeveer tien centimeter (10 – 15 cm). Vervolgens wordt het gebruik van een egalisatiestaaf aanbevolen om de grond zo goed mogelijk af te stellen. De grond moet worden geëgaliseerd, zodat de bowlingbaan absoluut compact is. Als deze stappen eenmaal zijn voltooid, is het nu tijd om de bastaings aan te brengen om de impact van de ballen op de perimeter op te vangen.

DE VOLTOOIING VAN DE INSTALLATIE VAN DE RECHTBANK

Zodra alle bovenstaande stappen zijn uitgevoerd, moet een laag zand of gestabiliseerd grind van 5 cm worden uitgespreid en bevochtigd met een gieter, terwijl men blijft aanstampen. Voor het egaliseren is het gebruik van een trilplaat noodzakelijk voor een optimaal resultaat. Laat het vervolgens ten minste 4 dagen rusten en strooi opnieuw een laag zand van 5 cm door het te bevochtigen en het 2 dagen te laten rusten. En dat is het, je petanquebaan is helemaal klaar.

Plan du site